Η Face Yoga στην καθημερινότητά σου : 5 + 1 λόγοι για να την εντάξεις.

Το κεφάλι μας, ως μέρος του σώματός μας, είναι ένα μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον μας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι τέσσερις από τις πέντε αισθήσεις που διαθέτουμε συγκεντρώνονται εδώ, όπως και ο εγκέφαλος το «κέντρο συγκέντρωσης πληροφοριών και λήψης αποφάσεων» και σημαντικό τμήμα του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Οι ρυθμοί που ζούμε είναι γρήγοροι, η ροή πληροφοριών συνεχόμενη, η έκθεση σε ερεθίσματα εκτεταμένη και η αντίδραση σε αυτά πολλές φορές ενστικτώδης, ακούσια ή και μηχανική. Μέσα από τη Face yoga  μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να παρατηρήσουμε, να αναλύσουμε και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συμπεριφορές μας όπου χρειάζεται, κάνοντας οι ίδιοι ένα δώρο αγάπης προς τον εαυτό μας. Ας δούμε παρακάτω μερικούς πολύ σημαντικούς λόγους για να την εντάξουμε στο πρόγραμμά μας:

Φιλτράρισμα καθημερινών συνηθειών. Η πολύ σημαντική ωφέλεια που μπορούμε να έχουμε αφορά στο φιλτράρισμα των καθημερινών μας συνηθειών: πώς κοιμόμαστε, καθόμαστε, τρώμε, πίνουμε νερό, πώς χρησιμοποιούμε τις πλευρές του σώματός μας όταν κρατάμε βάρη, εργαζόμαστε, γυμναζόμαστε κτλ. Οτιδήποτε κάνουμε «γράφει» πάνω μας, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για συνήθειες επαναλλαμβανόμενες οι συσχετισμοί είναι έντονοι: γιατί κοιμόμαστε στο πλάι συνήθως από τη μία πλευρά, γιατί μασάμε συνήθως από τη μία πλευρά, γιατί η μία πλευρά του προσώπου μας φαίνεται πιο ζωντανή και τονισμένη; Βάζοντας στο μικροσκόπιο του παρατηρητή συνήθειες ετών, μπορούμε να ανακαλύψουμε την αιτία για θέματα που αντιμετωπίζουμε.

Βελτίωση στάσης σώματος. Είναι γεγονός ότι η στάση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο για την εικόνα και την υγεία μας είτε είμαστε καθισμένοι είτε όρθιοι. Για αυτούς που οι ασχολίες τους απαιτούν να είναι πολλές ώρες καθισμένοι, πόνοι στη μέση, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη ειναι συνηθισμένοι.  Επίσης λόγω της εκτεταμένης χρήσης οθονών συχνές είναι οι ενοχλήσεις σε αυχένα καθώς και το σύνδρομο tech neck. Ακόμα και αυτοί όμως που είναι όρθιοι, δεν αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα: η μέση και η πλάτη είναι σημεία που απασχολούν και εδώ. Η σωστή στάση του σώματος δεν σημαίνει απλά να έχουμε “τους ώμους πίσω”. Είναι σημαντικό όλο μας το σώμα, από το κεφάλι έως τα πόδια να βρίσκεται σε μία φυσική ευθυγράμμιση και το βάρος μας να κατανέμεται ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές.  Μέσα από τη face yoga μαθαίνουμε πώς να τοποθετούμε το σώμα μας σωστά, η αφετηρία όλων των ασκήσεων είναι η σωστή στάση, να διορθώνουμε τη θέση μας όταν αυτό χρειάζεται και σιγά σιγά να γίνεται μέρος της ρουτίνας μας.

Βελτίωση φυσικής στάσης προσώπου. Αντιστοίχως σημαντική είναι και η στάση του προσώπου η οποία επηρεάζεται καθοριστικά και από αυτή του υπόλοιπου σώματός μας: καθώς συνηθίζοντας να έχουμε σκυφτή στάση πάνω από την οθόνη του smartphone, laptop ή tablet μας, το μυικό σύστημα του προσώπου «μαζεύει» προς τα κάτω και μαζί με αυτό και το δέρμα του προσώπου. Παράλληλα οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας «γράφουν» πάνω στο πρόσωπό μας ρυτίδες, με ποικίλους τρόπους – και εδώ δεν αναφερόμαστε στις απολύτως φυσιολογικές ρυτίδες έκφρασης. Στο πρόσωπο, όπως και στο σώμα η άσκηση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αντιστρέψει την αρνητική αυτή επίδραση. Μέσα από τη Face Yoga μαθαίνουμε πώς να τοποθετούμε το κεφάλι και τους μυς του προσώπου μας σε ουδέτερη θέση και πώς να τους διατείνουμε για να αποσυμφορήσουμε την ένταση μέσα στην καθημερινότητά μας. Όταν αυτό μας γίνει συνήθεια, βλέπουμε τη μεγάλη αλλαγή στο πρόσωπό μας, το οποίο φαίνεται πιο ζωντανό, τονισμένο και φωτεινό όλες τις ώρες, ανεξάρτητα από την ρουτίνα της άσκησής μας.

Διαχείριση του στρες. Το στρες αποτελεί την πιο συχνή αιτία για τα περισσότερα ψυχολογικά και παθολογικά θέματα που μας απασχολούν, ενώ η διαχείριση και η αντιμετώπισή του είναι μία κοινή προτεραιότητα. Η face yoga απαρτίζεται από ένα σύνολο τεχνικών: αναπνοών, πιέσεων, ασκήσεων και μασάζ που σκοπό έχουν την αποφόρτιση της έντασης πρωτίστως και την αποτοξίνωση του οργανισμού στη συνέχεια. Βάζοντας την face yoga στη ζωή μας έχουμε τη δυνατότητα να «γειωθούμε» και να αποσυμφορηθούμε από τα στρεσογόνα ερεθίσματα γρήγορα και άμεσα. Αυτό μας βοηθάει στη διατήρηση της συγκέντρωσης και του αυτοελέγχου μας, μας απαλλάσει από πονοκεφάλους λόγω έντασης, βελτιώνει την ποιότητα της επικοινωνίας μας με το περιβάλλον και με τον εαυτό μας και επιπλέον την ποιότητα του ύπνου μας

Βελτίωση λειτουργικότητας προσώπου και μικροκυκλοφορίας. Σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας του μυικού συστήματος του προσώπου. Οι μύες του προσώπου και του λαιμού χαρακτηρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που «κοιμούνται» και σε αυτούς που υπερλειτουργούν. Είναι σύνηθες για παράδειγμα η περιοχή των ματιών να «κλείνει» μέσα από τις εκφράσεις και το οπτικό μας πεδίο να περιορίζεται στην ακτίνα της οθόνης του υπολογιστή, smartphone, TV, με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να συρικνώνεται και η όρασή μας να αμβλύνεται. Μέσα από τη face yoga μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε το πρόσωπό μας από μέσα και να ισορροπήσουμε τη χρήση των μυών μέσα από τις εκφράσεις, να ηρεμήσουμε τους μύς που υπερλειτουργούν και να ενεργοποιήσουμε αυτούς που αδρανούν. Και αυτό είναι κυρίως θέμα υγείας και μετά αισθητικής. Το πρόσωπο τονώνεται με φυσικό τρόπο, η κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών συστατικών βελτιώνεται από μέσα προς τα έξω σε όλα τα επίπεδα, από το κρανίο μέχρι την επιδερμίδα, τα πρηξίματα εξαφανίζονται και η λέμφος ρέει χωρίς φραγμούς.

Σύνδεση με τον εαυτό μας, βελτίωση της ψυχολογίας μας. Το χαρακτηριστικό της face yoga είναι ότι εφαρμόζεται με καθοδήγηση ειδικού, από εμάς προς εμάς. Για να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να παρατηρήσουμε, να κατανοήσουμε και να συνδεθούμε με το πρόσωπό μας, καθιστώντας τη μία μέθοδο αυτοβελτίωσης και αυτοθεραπείας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά όχι μόνο στην όψη και τη φυσιολογία του προσώπου μας αλλά και στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας, καθώς εμείς γινόμαστε «γιατροί» του εαυτού μας, φέροντας στα χέρια μας ένα πολύτιμο «φάρμακο» το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή και να έχουμε άμεσα ωφέλη.

Εισάγωντας τη face yoga στη ζωή μας, εισάγουμε μία συνήθεια η οποία μας κάνει καλό. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι «χωράει» στην καθημερινότητά μας, όσο απαιτητική και αν είναι αυτή, καθώς ακόμα και λίγα λεπτά μέσα στη μέρα είναι αρκετά για να έχουμε αποτελέσματα ορατά και ικανοποιητικά ανάλογα με τις ανάγκες μας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΣΤ