Face Yoga και Αντιγήρανση : πάνω και κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Μιλώντας για την αντιγήρανση, το μεγαλύτερο βάρος της συζήτησης συνήθιζε να δίνεται στο δέρμα, σχεδόν παραβλέποντας τί συμβαίνει κάτω από αυτό. Στις μέρες μας, η γνώση γύρω από το θέμα έχει προχωρήσει, πέρα από την ανάλυση για το ρόλο της βαρύτητας και της χαλάρωσης του δέρματος, σε μία πιο σφαιρική κατανόηση της σύνθετου, δυναμικού και αναπόσπαστου ρόλου που διαδραματίζουν όλα τα επίπεδα της ανατομίας του προσώπου.

Καθώς μεγαλώνουμε, το πρόσωπό μας μεταβάλλεται ποικιλοτρόπως, οι γραμμές και οι ρυτίδες είναι απλώς αυτό που είναι ορατό από το παγόβουνο. Οι αλλαγές συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα και συμπεριλαμβάνουν: α)τα κόκκαλα του κρανίου, β) το λιπώδη ιστό γ) τους μύς δ)το δέρμα και ε) την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Καθένας από αυτούς τους παράγοντες υφίσταται τη δική του αλλαγή μέσα στην πορεία των ετών, η οποία είναι ταυτόχρονα αλληλοεξαρτώμενη από τις αλλαγές που συμβαίνουν και στα υπόλοιπα επίπεδα. Επιπλέον είναι γεγονός ότι τα βαθύτερα στρώματα διαδραματίζουν αποτελεσματικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Κρανίο

Τα κόκκαλα που απαρτίζουν το κρανίο, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται και αναδεικνύονται όλα τα υπόλοιπα επίπεδα.  Η εξέλιξη της γήρανσης στο επίπεδο αυτό, επηρεάζει τη δυναμική της αναγέννησης σε σχέση με την απώλεια οστικής μάζας, η οποία οδηγεί στη μεταβολή του σχήματός του, κατά συνέπεια και στη χαλάρωση και την μετατόπιση του μαλακού ιστού. Χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας που συμβαίνει, είναι η απώλεια σε ύψος  και η ανάπτυξη σε βάθος, κυρίως λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στις  δύο γνάθους (απώλειες δοντιών κτλ.), έτσι ώστε το κρανίο πλέον ενός υπερήλικα θυμίζει  σε σχήμα αυτό ενός νεογνού.

Λιπώδης Ιστός

Το λίπος στο πρόσωπο βρίσκεται είτε πάνω στο κρανίο (βαθύ λίπος), είτε ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος(επιφανειακό). Με την πάροδο των ετών παρατηρούμε απώλεια του όγκου του λιπώδους ιστού σε συγκεκριμένες περιοχές ( μάτια, μέτωπο, ζυγωματικά, κρόταφοι, κάτω γνάθος, μεσόφρυο, στόμα) και διατήρηση ή υπερτροφία σε άλλες (σαγόνι, πιγούνι, ρινοπαρυακές, περιμετρικά των χειλιών και στην περιοχή κάτω από τα μάτια). Έτσι το τρίγωνο της νεότητας που απαρτίζεται από γεμάτα μάτια και ζυγωματικά και καλοσχηματισμένο σαγόνι καταλήγει στο αντεστραμμένο τρίγωνο με απώλεια λίπους στα ανώτερα στρώματα του προσώπου και συγκέντρωση στα κατώτερα.

Μύες

Οι μύες του προσώπου βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του λιπώδους ιστού. Υποστηρίζουν κάθε λειτουργία που λαμβάνει χώρα στο πρόσωπο και το λαιμό μας, επομένως βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Όσο μεγαλώνουμε η απώλεια του λιπώδους ιστού σε συνδυασμό με την ένταση που προέρχεται από την επαναλαμβανόμενη χρήση των μυών του προσώπου, συμβάλλει στη δημιουργία ρυτίδων και γραμμών. Αντιπροσωπευτικό δείγμα αποτελούν οι ρυτίδες στην εξωτερική γωνία του ματιού (πόδι της χήνας) και στο μεσόφρυο. Με την πάροδο των ετών οι μύες του προσώπου, όπως οι μύες του υπόλοιπου σώματος χάνουν τον τόνο και τη σφριγηλότητά τους. Αυτή ακριβώς η απώλεια όγκου σε μυικό και επιδερμικό ιστό είναι που κάνει το πρόσωπο να φαίνεται πιο χαλαρό και τα χαρακτηριστικά λιγότερο τονισμένα.

Δέρμα

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Λειτουργεί σαν σύνδεσμος με το περιβάλλον, φιλτράροντας πληροφορίες και ερεθίσματα τα οποία μεταφράζονται σε δράση μέσα από τις αισθήσεις μας. Είναι επίσης ο καθρέφτης της παθολογικής και ψυχολογικής μας κατάστασης. Στην πορεία των ετών, πέρα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις συνήθειές μας (καυσαέριο, έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, άγχος, αλκοόλ κτλ.) η κατάσταση του δέρματός μας επηρεάζεται και από ενδογενείς παράγοντες. Ο μεταβολική ικανότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οι πρωτεΐνες που ευθύνονται για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος αντίστοιχα, μειώνεται δραματικά, μαζί με αυτή των γλυκοσαμινογλυκάνων, των υδροφιλικών μορίων που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας στο δέρμα μας (το υαλουρονικό οξύ είναι η πιο διαδεδομένη μορφή τους). Επιπλέον η απώλεια σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι ευθύνονται για τη λιπαρότητα στο δέρμα, οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της υγρασίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα και την αντοχή στο δέρμα μας. Οι δυναμικές ρυτίδες έκφρασης γίνονται σιγά σιγά στατικές και εμφανείς και σε κατάσταση ηρεμίας. Επιπλέον, η χαλάρωση είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό, καθώς η ελαστικότητα είναι φθίνουσα μετά την περίοδο της νεότητας.

Κυκλοφορία αίματος και λέμφου

Η κυκλοφορία του αίματος είναι επιφορτισμένη με τη θρέψη όλων των κυττάρων καθώς μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον αυτής της λειτουργίας, το αίμα μεταφέρει συστατικά που πρέπει να αποβληθούν από τα ενεργά κύτταρα όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες. Η ροή του μειώνεται σημαντικά με την πάροδο των ετών, επιβαρύνοντας επιπλέον τις αναγεννητικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Εξετάζοντας τα επίπεδα ροής αίματος μεταξύ των ηλικιών 20 και 70, υπολογίζεται ότι αυτή μειώνεται κατά 40% στην ηλικία των 70 ετών.

Το λεμφικό μας σύστημα αποστραγγίζει το πλεονάζον υγρό από το δέρμα και διατηρεί μία σταθερή ανοσοποιητική επιτήρηση. Αυτή η λεμφική λειτουργία φθίνει με την πορεία των ετών μαζί με την συστολική πίεση και την συχνότητα άντλησης. Η ατονία στη λεμφική αποστράγγιση αποδυναμώνει την ανοσολογική αντίδραση σε επιβλαβείς παράγοντες και τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο δέρμα μας.

Έχοντας εξετάσει τις μεταβολές σε όλα τα επίπεδα της ανατομίας του προσώπου κατά τη διάρκεια της γήρανσης, μας είναι πλέον κατανοητό ότι για να διατηρήσουμε μία καλή φυσική κατάσταση στο πρόσωπο και το λαιμό μας, θα πρέπει να λάβουμε στη ρουτίνα μας πιο σοβαρά τη συνολική φροντίδα του σκληρού και μαλακού ιστού που, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο υπόλοιπο σώμα.

Face Yoga: μία δυναμική μέθοδος αντιγήρανσης

Όπως η Yoga απελευθερώνει την κίνηση ξεκλειδώνοντας τα σημεία αντίστασης και επιτρέπει στο σώμα να λειτουργήσει με ενέργεια και ισορροπία, έτσι λειτουργεί και η Face Yoga για το πρόσωπο.

Ειδικότερα:

 1. Οι αναπνοές στη Face Yoga οδηγούν το οξυγόνο και τους υπόλοιπους αναγεννητικούς παράγοντες να εισχωρήσουν σε κάθε επίπεδο και να αποβάλλουν τοξίνες και στρες
 2. Οι τεχνικές των ασκήσεων και του μασάζ βοηθούν τους μύες
  • Να επανέλθουν στην αρχική τους θέση και να απελευθερώσουν την ένταση
  • Να ενδυναμωθούν, να βελτιώσουν τον όγκο και τη σφριγηλότητά τους
  • Να λειτουργούν καλύτερα μεμονωμένα και σαν σύνολο στις λειτουργίες και τις εκφράσεις, βελτιώνοντας τις κινήσεις και μειώνοντας τη δημιουργία ρυτίδων
 3. Μέσω των ασκήσεων και του μασάζ προωθείται και η σταθερότητα του λιπώδους ιστού έμμεσα μέσα από την τόνωση του μυϊκού ιστού που τον συγκρατεί.
 4. Η εικόνα του δέρματος αλλάζει, γίνεται πιο ζωντανό, πιο τονωμένο, απόρροια της τόνωσης που πραγματοποιείται στον υποκείμενο μυικό ιστό αλλά και της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, οι οποίες προάγουν την αναγεννητική διαδικασία των κυττάρων
 5. Αυτή η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και των θρεπτικών συστατικών επηρεάζει και τη  διαδικασία ανανέωσης των οστών του κρανίου επηρεάζοντας θετικά τη βάση για όλη τη δομή του προσώπου
 6. Η ροή της λέμφου γίνεται χωρίς προβλήματα, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να αποτοξινώνεται, να αποφεύγονται τα πρηξίματα και να είναι πιο υγιές
 7. Τα χαρακτηριστικά και το σχήμα του προσώπου διατηρούνται σε φόρμα για περισσότερο

Αλλά το πιο σημαντικό όλων:

 1. Η Face Yoga ως μία μέθοδος αυτοθεραπείας προάγει την αυτοφροντίδα, την αγάπη και αποδοχή του εαυτού μας, κρατώντας την φυσιολογία του προσώπου μας υγιή και την ψυχολογία μας ανεβασμένη

Και όπως είναι γνωστό: η καλή ψυχολογία, μας επιστρέφει πίσω μια καλή φυσιολογία!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΣΤ