«Καλημέρα» χωρίς πρηξίματα στο πρόσωπο με τη βοήθεια της Face Yoga!

Εσύ με τί πρόσωπο λες «καλημέρα»; Ένα «φουσκωμένο»  πρωϊνό προσωπάκι είναι μία πραγματικότητα για πολλούς από εμάς…Στις περισσότερες, πλην ιατρικών περιπτώσεων, αυτό σχετίζεται με αυξημένη κατακράτηση υγρών και δυσκολία στην κυκλοφορία της λέμφου.Έχοντας ή μη συμφιλιωθεί με αυτό καλό θα είναι να εξετάσεις λίγο τα παρακάτω:

 1. Ύπνος: Έλλειψη ποιοτικού ύπνου, ύπνος μπρούμυτα/ στο πλάι*(δες εδώ σχετικό προηγούμενο άρθρο https://myfaceretreat.gr/el/ypnos-omorfias-me-ti-voitheia-tis-face-yoga/)
 2. Διατροφή: Αυξημένη κατανάλωση σε λιπαρά, αλάτι, αλκοόλ, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες
 3. Μη επαρκής κατανάλωση νερού/υγρών / χυμών
 4. Καθιστική ζωή
 5. Στρες

Και να έχεις στο μυαλό, ότι βελτιώνοντας λίγο τις παραπάνω συνήθειες με τα πιο «ισορροπημένα αδερφάκια» τους, όπως αυτά παρακάτω, θα δεις οφέλη πολλαπλά στην εμφάνιση, την υγεία και την ψυχολογία σου.

 • Ύπνος: επαρκής και ποιοτικός, στάση ανάσκελα
 • Ισορροπημένη διατροφή
 • Ισορροπημένη λήψη νερού / υγρών / χυμών
 • Face Yoga
 • Μασάζ προσώπου
 • Κίνηση / Άσκηση
 • Δραστηριότητες ευεξίας/χόμπυ (εκδρομές στη φύση, διάβασμα, γράψιμο, διαλογισμός κτλ.)

Πριν όμως πούμε γιατί η Face Yoga βοηθάει, ας δούμε μερικά πράγματα για τη Λέμφο για να κατανοήσουμε τη σημασία και τη λειτουργία της.

Λέμφος: Τί είναι;

Πρόκειται ένα σύστημα αδένων και αγγείων, παράλληλο με το κυκλοφορικό, το οποίο :

 • αποστραγγίζει και αποβάλει το πλεονάζον υγρό, τις τοξίνες και τα υπολείμματα από τα κύτταρά σου.
 • παρέχει χείρα βοηθείας στο ανοσοποιητικό σου σύστημα  για την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών και το φιλτράρισμα των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, ώστε το λεμφικό υγρό να επιστρέψει καθαρό και ασφαλές στο κυκλοφορικό σου σύστημα.
 • συνεργάζεται με το κυκλοφορικό σύστημα για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου και ορμονών από το αίμα στα κύτταρα των ιστών του σώματός σου.
 • απορροφά και διοχετεύει τα λιπαρά συστατικα (πρωτεΐνες, λίπος) από το πεπτικό σύστημα προς το κυκλοφορικό. Η μεταφορά αυτή, είναι καθοριστική για την υγεία σου, γιατί αφενός τα λιπαρά συστατικά είναι πολύ ογκώδη για να μεταφερθούν από τα φλεβικά τριχοειδή αγγεία, αφετέρου αν παραμείνουν κάνουν κατακράτηση νερού, με αποτέλεσμα την δημιουργία οιδήματος.

Είναι φανερό ότι η λειτουργία του είναι απολύτως σημαντική για την υγεία και την ισορροπία του οργανισμού σου. Η πιο σημαντική πληροφορία που θα πρέπει να κρατήσεις όμως είναι ότι δεν διαθέτει κάποια βαλβίδα ενεργοποίησης, όπως η καρδιά για το κυκλοφορικό, αλλά ενεργοποιείται μέσα από την κίνηση, την άσκηση και το μασάζ.

Η Face Yoga πώς βοηθάει;

Η Face Yoga με τις πρακτικές της (αναπνοές, κίνηση, μασάζ) ενεργεί άμεσα κινητοποιώντας και διευκολύνοντας τη ροή της λέμφου στο σώμα σου και έμμεσα επιτρέποντας στο νευρικό σου σύστημα να ηρεμήσει και να δώσει τον πρώτο λόγο στο παρασυμπαθητικό (νευρικό) σύστημα υπεύθυνο για όλες τις σημαντικές λειτουργίες που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν αυτό είναι σε ηρεμία.

Τί προσέχεις στη λεμφική ενεργοποίηση:

 • Ανοίγεις τις λεμφικές οδούς, ξεκινώντας πάντα από κάτω. Για το πρόσωπο αυτό σημαίνει ότι ξεκινάς με στέρνο και λαιμό και στη συνέχεια προχωράς στην κυρίως περιοχή του προσώπου.
 • Εργάζεσαι επιφανειακά, όχι μυϊκά. Οι κινήσεις και οι πιέσεις είναι ήπιες, χωρίς έξτρα ένταση στους μύες.
 • Αντενδείξεις για μασάζ (μόνο): αν και οι κινήσεις του μασάζ είναι αρκετά ήπιες, δεν προχωράς σε αυτές αν αντιμετωπίζεις κάποια ίωση, κρύωμα, πυρετό, αν βρίσκεσαι υπό την επήρεια αλκοόλ, ουσιών ή κάποιου αναλγητικού, αν έχεις χειρουργηθεί πρόσφατα ή αντιμετωπίζεις κάποια δερματική πάθηση (έρπη, έκζεμα, ψωρίαση κτλ.). Επίσης, χρειάζεται να πάρεις ιατρική συμβουλή αν διανύεις περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού καθώς και σε περιπτώσεις αναπνευστικών (άσθμα κτλ.) ή καρδιαγγειακών θεμάτων και όγκων.

Παρακολούθησε και επανέλαβε τις πρακτικές των βίντεο το βράδυ και/ ή το πρωϊ μόλις ξυπνήσεις.

Tip: Βεβαιώσου ότι το πρόσωπό σου είναι ενυδατωμένο και τα χέρια σου καθαρά.

Πρακτική για την λεμφική ενεργοποίηση στέρνου – λαιμού – αυτιών.

Πρακτική για την λεμφική ενεργοποίηση του προσώπου.

Πρακτική για την λεμφική ενεργοποίηση των ματιών.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΣΤ